Национална недеља дојења обележена и у Крагујевцу

Поводом обележавања Националног дана дојења лекари Клиничког центра и Дома здравља Крагујевац, разговарали су у Великом парку са мајкама и трудницама о техници дојења и правилној исхрани беба.

Циљ обележавања овог дана је јачање друштвене свести о значају и предностима дојења и унапређења заштите здравља мајке и детета.

Национална недеља дојења је глобална кампања која се обележава у око 150 земаља света, кроз различите активности.

По мишљењу великог броја лекара, дојење је много више од хране. То је процес повезаности, односно биолошке везе мајке и детета.

Уобичајено је мишљење да је дојење искључиво мајчински свет.

Мајчино млеко садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални, сазнајни развој, развој свих чула а такође штитии од многих инфекција и алергија, јер је мајчино млеко најбоље за имунитет.

“Подршка дојењу” само је један од пројеката који подржава Град Крагујевац.

Иако је до сада учињен значајан помак у промовисању најприроднијег начина исхране одојчади, потребни су додатни напори како би се програми дојења остварили и у пракси, оцењују лекари и апелују на мајке да се не устручавају од овог природног и здравог процеса.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *