Фалсификују се и динар и евро

Према подацима Народне банке Србије током предходне 2017. године у оптицају се појавило 5834 фалсификованих новчаница.

Најучестали фалсификати су код оних новчаница које су у апоенима од пет стотина, 1000 и 2000 хиљаде динара.

Вешти фалсикатори кривотворе и девизне новчанице, најчешће у апоенима од 50 и 100 евра.

Копије су врхунског квалитета, које већина грађана не би препознала. Надлежни упозоравају запослене који свакодневно раде са новчаницама да полицији пријаве фалсификовани новац, а савет грађанима је да обрате посебну пажњу.

Фалсификоване новчанице домаће валуте лако се могу уочити, наводе у Народној банци Србије. Новчанице су на додир глатке, водени жиг – холограм је замрљан а папир новчанице танак.

Фалсификатори најчешће кривотворе новац који је веома често у оптицају а то су углавном апоени од 1000 динара.

У одељењу за националне центре за борбу против фалсификовања и анализу новчаница и кованог новца наводе да се и новчаница у апоенима од 5 хиљада динара такође појавила као фалсификована и то у више од сто примерака.

На питање на шта би требало да обрате пажњу људи који раде са новцем, из Народне банке наглашавају, да се у том случају појављује низ мера опрезности. Уколико се појави сумња, корисно је евидентирати серијски број новцанице. Meђутим, фалсификоване новчанице већина грађана не би препознала.

Корисна напомена Народне банке Србије, је да се током прошле године у оптицају фалсификованих страних новчаница појавило и 323 новчаница, углавном евра.

Према подацима надлежних ради се о фалсификату врхунског квалитета који могу препознати само апарати.

Кривотворење новца је кривично дело, за које починилац одговара пред судом. Сваку евентуалну сумњу у оригинал новчанице тебало би пријавити полицији, поручују надлежни из НБС.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *