Фашизам и антифашизам – јуче, данас и сутра

Нема бољег места да се подсетимo фашизма и антифашизма, односно борбе за слободу од Крагујевца, где је у само једном дану страдало 10 одсто становника, изјавио је на трибини у Народној библиотеци „Вук Караџић“ српски историчар, проф. др Предраг Марковић.

Према његовим речима, октобарско страдање у Крагујевцу има једниствен карактер јер су убијени ђаци.

Марковић је подсетио да је у Другом светском рату страдало 300 хиљада бораца у Југославији, без цивила.

Чињеница је да су Срби дали највећи број антифашистичких бораца у току Другог светског рата у односу на број становника.

То је, сматра Марковић, податак који се недовољно истиче и упозорава да се поједине речи попут „геноцид“ и „фашизам“ често користе и олако изговарају.

На трибини у Народној библиотеци говорило се о фашизму као идеологији, његовој генези кроз време, али и питањима може ли да нам се понови и одакле долази.

Марковић тврди да је реч о јединственој појави.

Организатор дебате, Народна библиотека „Вук Караџић“ подсећа да је крагујевачки октобар месец сећања и учења о људскости и слободи.

Отуда и, кажу, предавање познатог српског историчара, проф. др Предрага Марковића.

Марковић је и научни саветник на Институту за савремену историју у Београду, члан савета за брендирање Србије и в. д. Председника Управног одбора Музеја историје Југославије.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *