Филм “Стазе Ђуре Јакшића” – почаст великом сликару и песнику

Познати Крагујевчанин Жика Тракић, режирао је и снимио документарно-играни филм, под насловом „Стазе Ђуре Јакшића“.

Ово дело о животу познатог српског књижевника и сликара премијерно је приказано у сали Прве крагујевачке гимназије.

Животопис Ђуре Јакшића, који је као деветогодишњак добио на поклон, познатог Крагујевчанина Жику Тракића инспирисала је да уз помоћ четрдесетак пријатеља и техничку подршку људи од струке, режира и сними документарни филм.

Сопственим ентузијазмом, великим ангажовањем и сопственим новцем, уз помоћ пријатеља, Тракићево остварење под називом „Стазе Ђуре Јакшића“, светлост дана угледало је у сали Прве крагујевачке гимназије када је и премијерно приказано.

Документарно-играни филм о Ђури Јакшићу је изазов који је, како каже, прихватио у жељи да, на неки начин, оживи слику највећег српског сликара и песника романтичарског периода из 19. века.

Ово дело има и књижевну вредност, јер се у њему налази доста Ђуриних песама.

У филму је ангажовано четрдесетак глумаца и статиста из Књажевско српског театра и аматерских позоришта из Пожаревца и Тополе.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *