ФМН најбоље рангиран у региону у оквиру Шангајске листе

И ове године, Универзитет у Крагујевцу је захваљујући Факултету медицинских наука увршћен на Шангајску листу, за област Медицина – Клиничка медицина, где је пласиран између 201 и 300 места.

Oво је друга година за редом да се крагујевачки Универзитет нашао на престижној Шангајској листи захваљујући резултатима у научно-истраживачком раду који су остварени на Факултету медицинских наука.

Крајем јуна сваке године врши се поновно рангирање свих светских Универзитета и крагујевачки Универзитет се и oве године нашао на истој позицији за област клиничка медицина, као и 2019.године када је и први пут рангиран у овој области. За разлику од прошле године када је рангиран и ПМФ овог пута Универзитет у Крагујевцу је на Шангајској листи само захваљујући ФМН и клиничкој медицини.

За нас је то велика част, обавеза али и подстрек за даљи рад„, кaже декан проф.др Владимир Јаковљевић

Циљ нам је и да, уколико услови буду дозвољавали, имамо што већи број страних студената„, истакао је декан Јаковљевић.

Велики допринос читавој овој причи дају млади истраживачи Факултета медицинских наука.

Међу најаактивнијима је Лабораторија за кардиоваскуларну физиологију у којој је у овом моменту ангажовано преко 20 младих људи, а тај број је сваке године све већи јер се прикључује све више студената и доктораната који желе да спроведу различита истраживања.

Фокус истраживања у овој лабораторији је испитивање стратегија које би биле ефикасне у терапији кардиоваскуларних болести.

Шангајска листа или Академско рангирање универзитета у свету је неформалан, али престижан систем рангирања, а само 2% светских универзитета има прилику да се нађе на овој листи.

Рангирање се врши једном годишње и сваке године се изнова ажурира према новим и доступним анализама.

Извештава Јелена Миловановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *