Формиран дигитални регистар загађивача у Крагујевцу

Циљ пројекта „Од објаве до акције“ који је финансирао град Крагујевац, а реализовало удружење Екомар је формирање дигиталног простора за све оне који желе да пријаве еколошке проблеме из окружења.

Анализе показују да је највећу пажњу суграђана изазвало загађење ваздуха, док је највише пријава било поводом дивљих депонија.

Дигитални регистар загађивача у Крагујевцу служи за пријаву свих уочених еколошких проблема у граду, као што су загађење ваздуха, одлагање отпада, нелегалне депоније, загађење земљишта, вода и обала, отпадне воде.

Најважнија акција проистекла из овог пројекта је што је удружење Екомар затражило од надлежних у градској управи да предузму мере да се екосистем језера Бубањ заштити и очува на адекватан начин, будући да је у његовој близини планирана изградња објекта.

Један од циљева је и повезивање надлежних служби са електронским страницама које служе за пријаву еколошких проблема са којима се суграђани сусрећу.

Ове странице је за време трајања пројекта посетило око 20 хиљада заинтересованих учесника.

Грађани су нјавише били заинтересовани за загађење ваздуха, док је највише пријава стигло поводом дивљих депонија.

Удружење Екомар позива све Крагујевчане да се учлане у групу „Дигитални регистар загађења града Крагујевца“ као и да поставе фотографије уочених проблема.

На овај начин, како кажу, доприносе повећању свести о еколошким проблемима града Крагујевца, али и заједничком решавању.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *