Град Крагујевац подржао пројекат „Млади као моћ у заједници“

У организацији Ромског информативног центра одржан је округли сто на тему „Млади као моћ у заједници“ .

Пројекат који је покренуо Ромски информативни центар у партнерству са Удружењем пословних жена „Визија“ и Агенцијом „Ива“ има за циљ информисање и едукацију младих ромске популације који траже запослење. Пројекат је подржала локална самоуправа.

Oкруглом столу присуствовали су представници бројних организација, удружења Регионалне привредне коморе, Министарстава за рад запошљавање, борачка и социјална питања, Омладине и спорта и Националне службе за запошљавање.

Млади су у свакој друштвеној заједници веома важна популација и требало би да представљају стожер сваке државе, посебно када је реч о приоритету приликом запошљавања, истакли су учесници округлог стола.

Град Крагујевац подржава све пројекте који се односе на Ромску мањину која живи у нашем граду.

Посебно је значајно подржати младе људе који би покренули сопствени посао нарочито оне из рањивих друштвених категорија међу којима су и Роми.

Млади ромске популације суочавају се са истим проблемима који имају њихови вршњаци.

Највећи проблем представља запошљавање.

Због тога је подршка оваквим пројектима коју пружа град Крагујевац од великог значаја.

Незапослени млади Роми захвањујући оваквим приликама добијају бројне информације, предлоге и решења који се односе на проналажење посла.

У протекле две године са евиденције Националне службе за запошљавање избрисано је више од 4 хиљада људи који су добили посао.

На евиденцији се налази 18 хиљада 600 лица која траже посао од којих је око три и по хиљада младих до 30 година.

У циљу запошљавања младих који желе да покрену сопствени посао град ће снажно подржати њихову иницијативу кроз пројекате који се финансирају из градске касе.

На округлом столу који је одржан у згради града представници немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ навели су примере добре праксе приликом запошљавања младих.

Иначе, национална стратегија у коју је укључено неколико министарстава има за циљ запошљавање младих до 30 година посебно оних који су из осетљивих социјалних категорија.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.