Штрајк просветара “скратио часове”

У већини основних и средњих школа у Крагујевцу и другим општинама Шумадијског управног огруга, чланицама Уније синдиката просветних радника, часови су, због штрајка просветара, скраћени на 30 минута.

Тако ће, кажу у Унији, бити до краја месеца, а будући кораци зависиће од договора са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Одлуку о штрајку просветари су донели јер Влада није испунила њихов захтев да сви запослени у просвети са седмим степеном стручне спреме буду у деветној платној групи. Ученици због штрајка нису оштећени.

Скраћењем часова на 30 минута, запослени у основним и средњим школама желе да искажу незадовољство предлогом Закона о платним разредима, којим су, осим разредних старешина, просветари са седмим степеном стручне спреме сврстани у нижу платну групу у односу на остале у јавном сектору са истим нивоом образовања.

Међу њима су и запослени у школама на подручју Шумадијског управног округа, чланицама Уније синдиката просветних радника Крагујевца. У већини школа часови су скраћени на 30 минута.

У Унији синдиката просветних радника Крагујевца подсећају да су 2015. године добили обећање надлежних о увођењу платних група и разреда за запослене у јавним предузећима.

То се, међутим, није догодило, а платним групама и разредима обухваћени су запослени у здравству, социјалној заштити, култури, просвети, који траже праведнију расподелу буџетских средстава.

Скраћење часова на 30 минута, кажу у Унији, биће на снази до краја месеца, а будући кораци зависиће од договора са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Наглашавају и да ученици због штрајка нису оштећени.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *