Град Крагујевац ускоро креће у израду Стамбене стратегије за наредних 10 година

Одборници Скупштине града Крагујевца усвојили су предлог да град у наредном периоду приступи изради Стамбене стратегије, која представља један од најважнијих стратешких докумената јединице локалне самоуправе, оценио је Никола Рибарић начелник Градске управе за друштвене делатности и послове са грађанима.

Од планског документа највећу корист имаће становништво града Крагујевца, јер се њиме утврђује како ће град развијати станоградњу.

Циљ доношења Стратегије је да већина становника града Крагујевца, уз рационалну подршку, може себи да приушти пристојан кров над главом у складу са својим правима и потребама, уз посебно посвећену пажњу решавању стамбених потреба социјално најрањивијих категорија становништва.

Документом се ближе прописују обавезе одржавања, унапређења квалитета и искоришћености стамбеног фонда, регистрација својинских права и других правних статуса у вези са становањем, као и у успостављању институционалних и других капацитета за даљи одрживи развој стамбеног сектора.

Стратегијом се посебно утврђује унапређење постојећег стамбеног фонда, спречавају незаконите изградње, предвиђа санација неформалних насеља и изградња капацитета за одрживи развој становања.

Први корак ка изради Стамбене стратегије пружа Градско веће које има задужење да образује радни тим за израду Стратегије, утврди рок, административно-техничке и оперативне послове тима.

То радно тело има обавезу да у року од 15 дана од дана спровођења јавне расправе око нацрта достави Градском већу и Скупштини предлог документа.

Кроз процес доношења Стратегије биће промовисана међусекторска сарадња, укључивање и координација јавног, приватног и цивилног сектора у процес одлучивања и партнерства међу институцијама.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *