Стаклена звона за одлагање стаклене амбалаже распоређена у градским насељима

Јавно комунално предузеће „Шумадија Крагујевац“ располаже са 120 контејнера за одлагање стаклене амбалаже које постаља у градским и приградским насељима и на сеоском подручју.

„Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ је пројекат који ово комунално предузеће чији је оснивач град и локална самоуправа спроводе са партнерима.

Запослени у Шумадији поставили су стаклена звона – посуде од пластике велике запремине у бројним градским насељима и приграду, а ускоро ће се наћи и на сеоском подручју.

Очување животне средине представља део националне стратегије, а подаци говоре да се у Србији годишње пласира око 60 хиљада тона стаклене амбалаже.

Ипак, сакупи се и рециклира свега 27 хиљада тона, а остатак завршава у подрумима, оставама и депонијама у природи.

У нашој земљи рециклира се испод 50 одсто стаклене амбалаже, а како би се на најбољи начин очувала животна средина, Крагујевац се укључио у пројекат „Управљања стакленом амбалажом на Западном Балкану“.

Пластичне посуде које подсећају на стаклена звона могу да приме и до хиљаду килограма стаклене амбалаже.

На градском подручју постављено је 60 стаклених звона. Ове посуде наћи ће се и у приграду и то на 14 пунктова, док ће запослени у Шумадији у околним селима поставити 45 контејнера.

Иначе, град Крагујевац из буџетског фонда за заштиту животне средине издваја три милиона динара, а значајна средства опредељена су и за израду плана квалитета ваздуха и смањење штетних последица по здравље људи.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *