Град Крагујевац води бригу о старијим лицима

Поводом Међународног дана старијих особа, низом промотивних активности намењених заштити и унапређењу њиховог положаја, у Великом парку су се представиле установе и организације из система социјалне и здравствене заштите.

Своје услуге представо је Центар за социјални рад Солидарност, Центар за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“, Геронтолошки центар, Црвени крст Крагујевац, Институт за јавно здравље Крагујевац и Фондација Човекољубље и Црвени крст.

Радомир Жугић је, како по годинама, тако и по стажу, један од најстаријих корисника услуга Дневног боравка за старије особе Центра за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица у Крагујевцу. Каже да му је живот у боравку доста лепши и да се кроз дружење са осталим корисницима осећа млађе.

Услуга дневног боравка за одрасла и стара лица подразумева њихово осмочасовно збрињавање. Капацитет је десет места и попуњен је.

Већина пацијената крагујевачког Дома здравља су људи старији од 65 година. Како би побољшали или одржали њихово здравље и функционалне способности, Дом здравља планира додатне превентивне прегледе.

Град Крагујевац у сарадњи са свим релевантним институцијама и установама води бригу о старијима и обезбеђује подршку у задовољавању њихових свакодневних животних потреба како би им се унапредио квалитет живота.

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба.

Тренутно, око 700 милиона људи на свету има преко 60 година, а процењује се да ће до 2050. године тај број износити две милијарде, што ће представљати преко 20 процената светске популације.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *