Грађани Крагујевца гласали на референдуму на 168 бирачких места

Излаком на референдум грађани могу да се изјасне о променама Устава којима би се омогућила  независност правосуђа и самосталност тужилачке функције и на тај начин спречило мешање политике у правосуђе, заједнички је закључак градоначелника Крагујевца Николе Дашића и председника Скупштине града Мирослава Петрашиновића који су данас искористили своје гласачко право.

Промену Устава предложила је Влада Србије у циљу обезбеђивања веће независности, ефикасности и одговорности судства, веће самосталности и одговорности јавног тужилаштва, бољу заштиту права грађана и јачање владавине права.

Амандманима који се односе само на правосуђе предвиђају се додатне гаранције за независност судства и судија, гарантује се и сталност судијске функције и предвиђа да ће највиши суд у Републици бити Врховни.

О потврђивању Акта о промени Устава Републике Србије изјаснио се и градоначелник Крагујевца Никола Дашић, који је право гласа искористио на гласачком месту у Основној школи „Јован Поповић“.

У Основној школи „Радоје Домановић“ на бирачком месту број 38 о референдумском питању изјаснио се и председник градског парламента Мирослав Петрашиновић.

Ако предложена измена Устава у области правосуђа добије подршку већине изашлих грађана, следећи корак је доношење пратећих закона.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *