Грантови за повећање запошљивости младих

У Скупштини града Крагујевца потписани су уговори између петоро добитника грантова за програм који су подржали:

Министарство омладине и спорта и Град Крагујевац – “Повећање запошљивости младих кроз модел пословних симулација и преносивих вештина”.

Реализација пословних идеја и покретање сопственог посла долазе после спроведене обуке у Бизнис иновационом центру, затим праксе у приватним предузећима где су се млади кандидати припремали за покретање сопствених фирми.

Средства која је определило Министарство омладине и спорта за овај програм су уједно и највећа која је једна локална самоуправа добила.

Прошлог априла Град Крагујевац конкурисао је и добио од Министарства омладине и спорта средства у износу од 3 милиона и 157 хиљада динара за пројекат који је намењен сузбијању незапослености међу младима.

На конкурс који је био отворен током прошле године пријавили су се заинтересовани кандидати за које је спроведена обука.
Пословне идеје код већине пријављених кандидата базирају се на подстицању воћарства, консалтинг услугама.

Средства су добили за реализацију пројеката, односно самосталну делатност за коју су конкурисали и при том разрађену идеју у сажетим бизнис плановима образложили.

Једна од најоригиналнијих идеја је аутору односно кандидату Ђорђу Тршићу донела и прилику да почне посао са услугом којом се нико не бави у нашој средини.

Бизнис иновациони центар у партнерству са Градом и уз подршку Канцеларије за младе спровео је обуку за младе кандидате са циљем да се унапреди систем подршке на локалном нивоу за повећање запошљивости.

Паралелно са обукама из пословних симулација, организоване су обуке из преносивих вештина које омогућавају кандидатима да унапреде своје личне вештине и самим тим и професионалну конкурентност.

Град Крагујевац очекује и ове године да Министарство омладине и спорта настави са подршком програмима који ће смањити незапосленост међу младима.

Поред адекватне обуке у Бизнис иновационом центру, полазници обука били су упућени и на тромесечну радну праксу код послодаваца из сектора производње и услуга са територије града.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *