Грејне подстанице широм града у лошем стању

Да би се наредне грејне сезоне поторшачи даљинског грејања што квалитетније грејали неопходно је да се секундарне инсталације попут пумпи, подстаница, грејних тела, имењивача на време прегледају и евентуално замене. 

На жалост, већина подстаница у којима је смештена ова инсталација је стара скоро 50 година, у јако су лошем стању, а грађани су многе подстанице оставили запуштеним или напротив отвореним што не би смео да буде случај.

У Енергетици подсећају да управници зграда треба да информишу станаре, али и ово комунално предузеће шта треба предузети како би се подстанице што боље припремиле за вишемесечни рад.

Подстанице широм Крагујевца су све индиректног типа.

То значи да се у подстаницама врши трансформација топлотне енергије са примарне инсталације која припада Енергетици.

Кључне за одржавање односно спровођење топлоте до радијатора у становима од приземља до поткровља имају заједничког именитеља. Све су у лошем стању.

Просечно су старе 30 година.

Већина је ближа генералном ремонту, него функционалном раду, оценили су технолози Енергетике.

Пумпе су старе и до 45 година, безброј пута су ремонтоване и изгубиле су своје карактеристике.

Грађани су подстанице претворили у оставе, неретко се налазе запуштене, поплављене, пренатрпане.

Приступ би требало да имају само управници зграда.

Међутим и они су радницима Енергетике правили проблем мењајући браве на подстаницама а при том нису други примерак кључа достављали Енергетици.

Лето је време када управници зграда треба да информишу станаре шта треба урадити у подстаницама да би се припремили на време за грејну сезону.

У насељу Аеродром већ се бележе позитивни примери, Енергетика је на позив потрошача почела са такозваном дијагностиком подстаница.

За разлику од подстаницама у старим зградама, у новоградњи за сада подстанице изгледају функционално.

У већини подстаница измењивачи су замењени, док у подстаницама где нису замењени од старости је смањен капацитет што драстично утиче на квалитет грејања.

Лето је, подсећају у Енергетици најбољи период да се подстанице припреме за предстојећу сезону, а да ли ће грађани прихватити препоруку умногоме зависи од сагласности свих станара у зградама.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *