Грошница – значајан туристички ресурс

Идући од Крагујевца ка Краљеву на десетак километара од Града налази се село Грошница. Ово живописно село разбијеног типа које заузима велики атар помиње се први пут давне 1715. године.

Засеоци овог места простиру се подно Гледићких планина. Богата историја, занимљиве приче о настанку села, једна од најстаријих цркава у Шумадији, вински пут који пролази кроз Грошницу, школска традиција Стрељачко удружење, које је основано давне 1880. године а које чува пехаре и признања и још много тога указује да ово село може да буде атрактивна туристичка дестинација.

У емисији Шумадијски праг, која је на нашем програму сутра у подне, гледаоце ћемо упознати са животом људи и знаменитостима у овом селу.

Црква Апостола Петра и Павла саграђена по налогу великог књаза Милоша Обреновића представља прави пример европских утицаја у архитектури тек ослобођене Србије од османлијске власти.

Бројни послови на обнови светог храма недавно су окончани а у плану је фрескописање ове светиње.

У цркви се налази плоча на којој су исписана имена изгинулих мештана овог краја у Балканским ратовима и Првом светском рату.

У црквеној порти саграђена је још једна црква посвећена Светом Григорију.

У засеоку Црквина, на темељима старе цркве брвнаре, Грошничани су подигли цркву, која је посвећена Светом Стефану.

Црква Апостола Петра и Павла једна је од најстаријих у овом крају Шумадије.

У школском архиву Основне школе „Наталија Нана Недељковић“, која је недавно обележила сто седамдесет седам година постојања, налазе се бројне фотографије, документа, ђачке књижице старе један век , дипломе и повеље које указују на богату школску традицију.

Дугу традицију имају Стрељачки клуб „Гоша Ратинац“, који је основан давне 1880. године и Фудбалски клуб „Водојажа“, настао ратне 1943. године.

У Грошници ради и огранак Народне библиотеке „Вук Караџић“ из Крагујевца са 11 хиљада књига.

Синоним овог места је и водена акумулација „Водојажа“, направљена у првој половини 20. века, као најстарија водена акумулација у Србији.

Ово планинско село краси лепота пејзажа а у последње време све већи број љубитеља винске капљице, планинара и излетника обилази Грошницу, која може да понуди много тога туристима из земље и иностранства који обилазе Шумадију.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *