Херман Август Мајнерт – пионир српског здравства

Изложбом „Херман Август Мајнерт – пионир српског здравства“, приређеном у Народној библиотеци „Вук Караџић“, почели су Дани чешке културе у Крагујевцу.

Организатор је Удружење српско-чешког пријатељства „Чеси Шумадије“.

Организатор наводи да је изложба реализована „поводом обележавања 200-те годишњице проглашења Крагујевца за прву престоницу модерне Србије“, а стављање у фокус „првог крагујевачког и трећег београдског окружног физикуса“, што је у Србији 1838. године био назив за „начелника санитета“ за приређивача изложбе, етнолога Ненада Карамијалковића повод да истражи занимљиву биорграфију широј публици недовољно познатог доктора медицинских наука који је, између осталог, живео и радио и у Крагујевцу.

Карамијалковић наводи да је доктор Мајнерт заправо био етнички Немац, рођен на територији аустријског цаства, али на простору садашње Чешке, што га смешта у котекст приче коју је желео да исприча.

Изложба је изазавала велико интересовање, а посетио ју је и новопостављени амбасадор Чешке Републике у Србији:

Дани Чешке у Крагујевцу су за удружење „Чеси Шумадије“, како наводе, прилика за ближе повезивање два народа:

Дани чешке културе у Крагујевцу биће настављени 22. октобра музичким свечаностима и завршени научним скупом о односима Срба и Чеха, 30. новембра, саопштио је организатор.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *