„Хероји нације“ – где је граница између јавног и приватног?

Представом „Хероји нације“ Народног позоришта Ниш, у Крагујевцу су завршени „Јоакимови дани“, 12. ревија позоришних представа у част домаћег писца.

Комад Ивана Лалића, у режији Спасоја Ж. Миловановића и у извођењу нишког ансамбла, у Крагујевац је стигао само два дана након премијере.

Представа се, према речима редитеља, бави деградацијом породице, односно њеним отварањем за најширу јавност, све до дезоријентације појединца, али и питањем где је граница између јавног и приватног?

Комад Ивана Лалића „Хероји нације“ иако је написан 2006. а прво извођење имао две године касније, данас је актуелнији него икада.

Реч је о комедији која отвара озбиљна питања. Након премијере на сцени Народног позоришта Ниш, представу је имала прилике да види и крагујевачка публика.

Драмска матрица комада који се све време поиграва танком линијом између живота и смрти, реалности и верзије живота која се приказује у медијима, као да је укључила и изненадну смрт нишког глумца Драгослава Савића Сафе, који је, припремајући се за насловну улогу Будимира Животића, преминуо током проба комада, месец дана пре премијере.

Ауторски тим и глумачки ансамбл су одлучили да наставе са радом и изађу са премијером: Представа је посвећена преминулом нишком глумцу, а улогу Будимира Животића преузима глумац и управник лексовачког Народног позоришта Драган Божа Марјановић.

Поред нишког ансамбла и комада Ивана Лалића, љубитељи прозоришта су, у Књажевско српском-театру, током „Јоакимових дана“ имали прилику да виде представе које су рађене по делима наших аутора: Иве Андрића, Јована Стерије Поповића, Новиће Савића и Наташе Рајковић.

Домаћин се представио са представама „Опет плаче, ал‘ сад од среће“ и „Женидба и удадба“.

Тихомир Станић одиграо је монодраму „На Дрини ћуприја“, док се Крушевачко позориште представило представом „За сада је све ОК“.

На репертоар Књажевско-српског театра стиже и нова представа. Крагујевачки ансамбл припрема нови комад.

Премијера „Ревизора“ по тексту Николаја Васиљевича Гогоља, у режији Јане Маричић, заказана је за 27. мај у 19 часова.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *