Хитна помоћ интервенисала 200 пута

За три дана Хитна помоћ у Крагујевцу интервенисала преко 200 пута. Спарно време, велика влажност ваздуха и честе промене температуре условиле су пораст у евиденцији броја људи који траже хитну медицинску помоћ.

Екипе ове службе имају пуне руке посла а број пацијената је у просеку већи за 20 одсто.

Грађанима који живе на територији града Крагујевца, приграду али и на сеоском подручју на располагању су 4 медицинске екипе које обилазе терен а запослени апелују да се без преке потребе не позива служба Хитне медицинске помоћи.

За лакше тегобе пацијенти би требало да се обраћају изабраном лекару.

Екипе хитне медицинске помоћи у предходна три дана у року од 24 сата изашле су на терен преко двеста пута.

Грађани су се највише жалили на повишен крвни притисак, велики број пацијената имао је колапс и кратак губитак свести а тегобе су имали хронични пацијенти и оболели од малигних болести.

Лекари напомињу да се неуобичајено велики број људи јављао због ниског крвног притиска, вртоглавице и малаксалости.

Велки број интервенција екипе су обавиле на улицама и јавним местима.

Крагујевчани наводе да им временске прилике уопште не одговарају а на здравствене тегобе жале се припадници свих генерација.

У Хитној медицинској помоћи на располагању је 28 лекара док у амболанти и на пријему раде свега три лекара.

На терену су свакодневно 4 медицинске екипе. Грађани који имају здравствене тегобе требало би да се придржавају савета надлежних, да узимају редовно прописану терапију, уносе доста течности. Потребно је и да конзумирају лаку храну.

У служби хитне медицинске помоћи апелују на грађане да без преке потребе не позивају дежурне екипе и да се за лакше тегобе обрате изабраном лекару.

Метеоролози најављују стабилизацију времена са температурама ваздуха у просеку за ово доба године.

Временске прилике наредних дана требало би да олакшају и здравствено стање људи па ће у том случају бити мање посла за службу Хитне медицинске помоћи.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.