Преваранти

У Крагујевачким насељима Станово и Ердеч, грађане који имају кућне љубимце недавно су посетиле особе које су се лажно представиле као чланови ветеринарске организације која у име града Крагујевца вакцинише псе и мачке против беснила.

За ову услугу тражили су 1 700 динара. Надлежна градска управа обавештена је о догађају и на сајту града Крагујевца објавила је обавештење упућено грађанима да није надлежна за ангажовање ветеринарске организације која би вршила вакцинацију кућних љубимаца.

Грађанима се саветује да буду опрезни. Сходно закону, особе које су извршиле кривично дело – лажно представљање биће процесуиране. Ово није први случај лажног представљања у име градске управе.

Градска управа за комуналне и инспекцијске послове саветује грађанима који имају кућне љубимце а на чија врата долазе самозвани ветеринарски инспектори да буду опрезни.

Сваки комунални инспектор дужан је да се представи и покаже службену легитимацију на основу које потврђује да је долазак на врата грађана потпуно оправдан и у складу са законом.

Уколико грађани примете било какву неправилност или фалсификоване исправе такозваних представника, потребно је да одмах обавесте полицију.

Закон о ветеринарству обавезује грађане да своје кућне љубимце псе и мачке једном годишње вакцинишу против беснила а псе који се користе у лову и два пута годишње.

Трошкове вакцинисања сносе сами. Ову меру не може наложити локална самоуправа јер је она јасно дефинисана Законом на територији Србије.

На питање како се заштити од особа које се лажно представљају и како избећи непријатности и плаћање било каквих услуга без покрића надлежни саветују најпре опрез.

Потом следи провера документације а када се и то утврди, како наводе у Управи за инспекцијске и комуналне послове плаћање на лицу места за овакве услуге није у складу са законом.

У последње време забележене су учестале појаве преваре грађана, крађа и изнуђивања новца. Против лица која крше Закон биће покренут кривични поступак.

Од процесуирања преступника преварени грађани немају никаву корист, али недавни пример требало би да остане добра поука да се убудуће не отварају домови непознатим особама које су склоне лажном представљању.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *