Иницијатива да угледни Крагујевчани преминули од короне добију улице

Покрет Заједно за Крагујевац најавио је да ће покренути иницијативу да улице у граду понесу имена грађана који су својим радом обележили привредни, друштвени, научни или културни живот, а преминули су од ковида -19.

У Покрету очекују да ће већина одборника локалног парламента подржати идеју да се град на овај начин одужи онима који су много пружили локалној заједници, а могли су још и више да их у томе није спречио коронавирус.

Грађани са којима смо разговарали подржавају ову идеју, као и представници града.

Пандемија корона вируса је однела и велики број Крагујевчана, а међу њима су и познати и угледни грађани који су својим радом, свако у својој професији, значајно афирмисали Крагујевац на националном, али и међународном нивоу.

Од последица корона вируса преминули су: доктор Бора Евтов, стоматолог Драгослав Радоњић, адвокати Горан Ивановић, Огњен Петровић, Драгољуб Јоксимовић, као и Микица Здравковић музичар.

Иницијатор идеје сматра да Крагујевац заслужује да се улице назову по његовим грађанима који су доприносили својој локалној средини. Грађани подржавају идеју.

Од иницијативе до доделе улице предстоји неколико формалних корака.

У писменој форми предлог са образложењем доставља се надлежном скупштинском одбору за промену назива улица, градских четврти и насељених места.

Одбор тражи мишљење месне заједнице и надлежне градске управе.

Уколико нема препрека, доноси се закључак о прихватању или неприхватању иницијативе и упућује се Градском већу.

Чланови Градског већа предлог достављају Београду, односно Министарству за државну управу и локалну самоуправу, које има своју комисију, своја утврђивања.

Уколико постоји сагласност, предлог се враћа Градском већу, а оно најзад тако обрађен предлог упућује одборницима Скупштине града који дају коначну реч, односно одлуку да ли се усваја предлог.

То је процедура.

Председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић каже да ће скупштински одбор, градско веће и одборници вероватно бити сложни око овог предлога када стигне у процедуру.  

Петрашиновић наглашава да би требало искористити искуство које град има из периода када је рађен Адресни регистар за око хиљаду нових улица.

Да не би грађани имали додатне трошкове око замене докумената, Петрашиновић каже да је најбоље, уколико се усвоји иницијатива, да потпуно нове улице које се сада граде понесу имена угледних Крагујевчана који су преминули од короне.

Уколико се ова иницијатива доведе до краја процедуре, Крагујевац би био први и за сада једини град који се својим грађанима страдалим од короне одужује.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

One thought on “Иницијатива да угледни Крагујевчани преминули од короне добију улице”

  1. I doktoru Miroslavu Vujadinoviću, neurohirurgu!
    On je osnovao neurohirurgiju i sam pokrivao teritoriju od dva miliona ljudi potpuno sam, bez skenera i slicne aparature! Spasio je na hiljade zivota i sramota je da on ne dobije ulicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *