Почело пријављивање деце за упис у први разред преко е-Управе

Пријављивање за упис ученика у први разред основне школе почело је на порталу е-Управе, а родитељима будућих првака на располагању су термини за упис од 1. априла.

Ове године очекује се да ће на териротији Крагујевца 1700 малишана уписати први разред.

Град ће за све прваке обезбедити бесплатне уџбенике.

За 66.864 малишана упис ће трајати од 1. априла до 31. маја, а родитељима и другим законским заступницима, омогућено је да на једноставан начин  закажу термин у жељеној основној школи за упис и тестирање детета.

У школској 2021/22. години полазак у први разред обавезан је за сву децу рођену од 1. марта 2014.  до 28. фебруара 2015. године.

Изузетно детету може да се одложи упис у први разред за годину дана, у складу са законом, а дете које има од шест до шест и по година уписује се у први разред након провере спремности за полазак у школу.

Осим што штеде време и новац, захваљујући дигитализацији, родитељи више не морају да иду од шалтера до шалтера прибављајући сву потребну документацију, јер се сада све то прибавља електронским путем, по службеној дужности.

Уколико родитељи не откажу терермин и не дођу у заказано време у школу, систем им неће дозволити да наредних 14 дана резервишу нови термин за упис и тестирање детета електронским путем.

У том случају родитељи морају директно да се обрате школи и закажу нови термин.

Родитељи будућих првака, уз неколико кликова, могу да закажу термин за упис, односно за тестирање деце, а осим личне карте, нису потребна друга документа нити папири.

За електронску пријаву детета за упис у први разред родитељи приступају порталу е Управа, а уколико нису регистгровани корисници потребно је да отворе свој налог.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *