Иницијатива за унапређење стања водених површина града Крагујевца

Удружење „Екомар“ покренуло је иницијативу за унапређење стања водених површина на територији града Крагујевца.

Тим поводом организована је акција прикупљања потписа грађана који подржавају ову идеју.

Због немара грађана али и надлежних служби, готово све стајаће и текуће воде од значаја за становнике града Крагујевца максимално су деградиране, став је чланова Удружења „Екомар“.

Врло мало се зна ко су загађивачи, које се загађујуће материје испуштају у ове воде и какве су последице по живи свет и здравље људи.

То је, како кажу, последица непостојања пописа загађивача и неадекватног спровођења мониторинга текућих и стајаћих вода на територији града.

Како би грађани били инфоримсани о стању водених површина, „Екомар“ подноси иницијативу граду да унапреди мониторинг површинских вода.

Због непостојања адекватно вођеног и ажурираног Локалног регистра извора загађења, није могуће утврдити број загађивача површинских вода на територији града.

Удружење „Екомар“ од града захтева увођење редовног и континуираног мониторинга на свим значајним воденим површинама у Крагујевцу.

Један од захтева је и да се на воденим екосистемима намењеним спорту и рекреацији, осим праћења физичких, хемијских и микробиолошких параметара, обавезно спроводи и мониторинг биолошких параметара у циљу очувања здравља људи.

Потребно је и да подаци о стању вода обуду доступни јавности.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *