Институционалне промене као детерниманта привредног развоја Србије

Привреда Србије је у последњих десет година, захваљујући директним страним инвестицијама и макроекономској стабилности, успела да повећа своју извозну конкурентност по свим параметрима, твдре економисти на основу резултата деценијске анализе извозне конкурентности домаће привреде.

Да ли ће такав тренд бити настављен зависи од неколико фактора, о којима се, између осталог, говорило на традиционалном научном скупу „Институционалне промене као детерминанта привредног развоја“ одржаном на Економском факултету Универзитета у Крагујевцу.

Економска сарадња Србије и Израела, била је једна од тема научког скупа, о којој је, као уводничар, говорио израелски амбасадор Јахел Вилан.

Он је подсетио да Србија и Израел ове године прослављају три деценије дипломатских односа и указао да би економска сарадња, тренутно базирана на високој технологији, пољопривреди и туризму, могла да буде унапређена.

Презентовани су и резултати деценијске анализе раста извозне конкурентности домаће привреде.

Према оцени економиста, реч је о позитивној причи на чији би наставак могло да утиче неколико фактора.

Домаћин 21. научног скупа „Институционалне промене као детерминанта привредног развоја Србије“, је Економски факултет Универзитета у Крагујевцу, који ће, на основу Меморандума о сарадњи са Факултетом пословне економије из Бијељине, бити суорганизатор сличног догађаја на овој високошколској установи.

На скупу је представљено представљено 26 радова око 50 аутора, који ће бити објављени у посебном зборнику.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *