Исплата неискоришћених ваучера средином јануара

Више од 40 одсто заменских ваучера је летос искоришћено.

Грађани који нису искористили могућност заменског путовања, могу да рачунају на повраћај новца до 15. јануара следеће године, тврде уМинистарству туризма, трговине  и телекомуникација.

Грчка је потврдила да неће бити продужења Уредбе о заменским ваучерима, тако да ће грчке агенције морати да врате новац нашим агенцијама, односно грађанима Србије који нису икористили ваучере.

Према уредби коју је усвојила Влада, грађани који су уплатили туристичке аранжмане до 15. марта имају могућност да са агенцијама договоре заменско путовање које могу да искористе до 31. децембра ове године.

Уколико заменско путовање до тада не буде реализовано, грађани имају право на повраћај уплаћеног новца до средине јануара 2022. године.

У Националној асоцијацији туристичких агенција Србије кажу да са ресорним министарством траже ново решење за ваучере, будући да страни партнери не желе да врате новац за неискоришћене аранжмане, наводећи да је Италија повраћај одложила за 2023. годину, а да се за то спремају и друге земље ЕУ.

У крагујевачким  туристичким агенцијама саветују путнике да је боље да не чекају новац, већ искористе ваучере за заменска путовања до краја ове године.

До истека рока за враћање новца за нереализована заменска путовања остало је нешто мање од три месеца, а тренутна ситуација је таква да ће велики број агенција имати проблем да путнике обештети до 15. јануара следеће године, када рок истиче.

Према подацима Националне асоцијације туристичких агенција Србије, нереализованих путовања је остало доста – више од 50 одсто.

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *