Истраживање о утицају пандемије ковида 19 на ментално здравље

Докторанди Факултета медицинских наука у Крагујевцу спровели су научно истраживање о утицају пандемије ковид 19 на ментално здравље, и успели у ономе о чему маштају многи светски познати научници – да објаве резултате свог истраживања у врхунском светском часопису највише категорије у науци „М21“.

У истраживању које је обухватило чак 1057 пунолетних грађана Србије, показало се да су стрес, анксиозност и депресија преовладавали у српској популацији током пандемије ковид 19.

Чак 28,9% испитаника пријавило је умерену до тешку депресију, 36,9% анксиозност, а 38,1% умерене до тешке симптоме стреса.

Узнемиреност повезана са вестима о ковиду, осећај беспомоћности, вероватноћа предстојеће смрти услед заразе корона вирусом и присуство симптома ковид 19, били су повезани са вишим резултатима депресије, анксиозности и стреса.

Од свих анализираних испитаника већина је била запослена, 48,2%, са средњошколским образовањем 40,6%, слободних 51,9%, са високим нивоом религиозности 46,2% и са просечним социјалним статусом 51,6% испитаника.

Паника и страх од болести, заједно са закључавањем и физичким дистанцирањем могу да доведу до социјалне изолације, губитка прихода, усамљености, неактивности, ограниченог приступа основним услугама, повећане изложености храни, алкохолу, као и смањеној породичној и социјалној подршци, посебно код старијих особа.

Резултати студије, осим што представљају изузетан научни допринос, могу да имају и практичну корист у спровођењу адекватних јавних стратегија за очување менталног здравља у времену пандемије ковид 19.

Извештава новинарка РТК Милица Раденковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.