Изабрани добитници Ђурђевданских награда

Одборници локалног парламента прихватили су предлог кандидата за добитнике Ђурђевданских награда, највиших признања града Крагујевца за 2020. годину.

Удружење грађана „Опера Нова Крагујевац“ добитник је Ђурђевданске награде у области уметности, за премијерно извођење оперске представе „Орфеј и Еуридика“.

Проф. др Маји Анђелковић припало је признање у области науке, за објављена два тројезична монографска дела – превод са српскословенског дела Светог Саве „Житије Светог Симеона“ и пропратне текстове.

Др Бора Евтов постхумно је награђен у области медицине, за допринос који је дао медицини, посебно у борби против коронавируса. Илији Витошевићу, Петру Михајловићу и Митру Арсовићу за област образовања биће уручене Ђурђевданске награде, за резултате које су постигли на такмичењу из географије – 06. Европској географској олимпијади.

За допринос у области спорта годишње признање припало је Горану Илићу за успехе на бодибилдинг такмичењима – освојеним првим местима на Балканском купу и „Дајмонд купу“, као и трећем месту на Светском првенству.

Дому здравља Крагујевац и запосленима у овој здравственој установи биће уручена Ђурђевднаска нагтада у области хуманитарног карактера, за отварање прве ковид амбуланте у Србији.

У истој области признање је припало и Игору Јанковићу за испољену храброст и пожртвованост приликом спасавања учесника саобраћајне несреће.

Ђурђевданске награде, традиционално, се уручују на Ђурђевдан, на Дан града, на свечаној седници.

Прихваћени су и предлози одлука о изради измене и допуне Плана детаљне регулације Радне зоне Собовица-Лужнице и измене и допуне Плана генералне регулације Радна зона Крагујевац и зона пословања – Комунална зона Исток у Крагујевцу.

Одборници су прихватили и предлог одлуке о финансијској подршци домаћинствима у процесу енергетске транзиције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *