Изложба Ане Петровић у кући Ђуре Јакшића

„На небу нема звезде, да сија као ти“, назив је изложбе слика, намештаја, одевних предмета и модног аксесоара, сликарке и дизајнерке Ане Петровић.

Реченице из песме „Љубав“ Ђуре Јакшића, била је довољан покретач неисцрпне инспирације на тему односа двоје људи, које Ана слика на платну својим специфичним стилом, хумором и дозом ироније.

Изложба „На небу нема звезде, да сија као ти“ заказана у оквиру манифестације „Ноћ музеја“, која је одложена за нека боља времена, ипак је одржана у Крагујевцу.

Мотиви сеоског амбијента, у који ауторка смешта своју причу, нотом поетског, живим бојама, сликовитошћу и декоративношћу, појачавају поруке о значају и лепоти љубави о којој говори Ана Петровић.

Својим сликама уметница истовремено исписује оду народној традицији и обичајима, али и искреним људским осећањима.

На сликама Ане Петровић ликовни изазови су живописне ношње, народни вез и мноштво детаља, који буде машту у атмосфери зачињеној духовитошћу, народским хумором и ведрином.

Њени насликани ликови су добили маске, на мајицама су упозоравајуће поруке, намештај је стари, рестауриран и осликан.

Звучне боје, изражен цртеж, сведене композиције у погледу актера и просторних планова, али са обиљем детаља, у функцији су поруку „На небу нема звезде, да сија као ти“.

Изложба Ане Петровић изненадила је својеврсним перформансом, а биће отворена за Крагујевчане током септембра у кући Ђуре Јакшића.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *