Изложба „Мирис тамјана“ у Старој скупштини у Крагујевцу

На Видовдан, у Старој скупштини у Крагујевцу организована је изложба „Мирис тамјана“ Радише Минића, гравера и јединог уметника на просторима Балкана који се бави гравирањем минијатура у злату и драгом камењу.

Изложба је само мали део богатог опуса Крагујевчанина чије се гравуре налазе у манастирима и црквама на Хиландару, у Јерусалиму, а најпоноснији је на гравуру кивота у манастиру Раваница, у коме се налазе мошти кнеза Лазара .

Иако је радни век провео као гравер у чувеном аутомобилском гиганту, тек после распада Заставе Радиша Минић налази нови, далеко успешнији пут.

Гравирање наставља на другим подлогама и у новим форматима. Тридесет година већ је прошло откако је почео да гравира минијатуре у злату, сребру и неретко са драгим камењем.

На изложби се могу видети експонати који потврђују колико је тежак и захтеван процес гравирања минијатуре.

Посебно истиче да су мотиви које увек гравира и по којима је јединствен религијски – династије Немањића и њихових задужбина. Најтеже је, каже Минић, изгравирати светог Георгија, јер поред лика свеца треба урадити и аждају и коња. Свака гравура одише прецизношћу и високом естетиком.

У свом граду, Радиша Минић први пут је приредио самосталну изложбу радова који изазивају дивљење на свим континентима.

У свом раду ослања се на велико богатство српске традиције, али ради и гравуру савременог накита.

Занимљиво је, да је, са такође прослављеним уметником на фрули Бором Дугићем, пре много деценија почео пријатељство и да је гравирао фруле које је Дугић израђивао. То је и био најбољи начин да се отвори изложба. Спојем нота и истанчане гравуре.

Гравера данас скоро и нема. Истанчане стилове овог заната замениле су технолошки модерне машине које остављају прецизност, али не остављају емоције и посвећеност, кажу и Бора Дугић и Радиша Минић.

Иначе, Минић је за свој рад добио прегршт награда и повеља, а последња у низу је специјална награда на Сајму златарства у Новом Саду.

Жири тог сајма је Минићу доделио највише оцене за граверски рад сата из 1904. године са мотивима Хиландара и династије Немањића.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *