“Нови помаци или ревизије историје”

Центар за научно истраживачки рад САНУ и Универзитет у Крагујевцу, у сарадњи са Институтом за новију историју Србије, организовао је научни скуп ”80 година од избијања Другог светског рата на простору Југославије и страдања града Крагујевца: Нови помаци или ревизије историје”.  

Тема је окупила око двадесет еминентних историчара и теоретичара из Београда и Крагујевца, чији ће радови бити штампани у истоименом зборнику.

Осамдесет година од почетка Другог светског рата на простору Југославије и крагујевачког страдања, када готово и нема живих учесника догађаја, повод је да се окупе историчари који би представили нове помаке у нашим знањима о најдраматичнијем периоду двадесетог века.

Активности Центра за научно истраживачки рад САНУ усмерене су ка афирмацији научних области и истраживања по којима је Универзитет у Крагујевцу скоро 5 деценија препознат на националном и међународном нивоу, рекао је академик Милош Ђуран управник Центра.  

Зато је и жеља Универзитета у Крагујевцу да подстакне развој научних дисциплина које се не изучавају,  а једна од тих је и историја.

Ова значајна годишњица обележена је у свету новим интерпретацијама и неким драстичним променама у оценама узрока и последица Другог светског рата.

Са новим нараштајем историчари су отпочели истраживања на мање познатим аспектима Другог светског рата.

Научни скуп био је прилика да се нови резултати истраживања изложе.

Научни скуп на Универзитету у Крагујевцу окупио је око двадесетак еминентних историчара и теоретичара из Београда и Крагујевца, чији ће радови бити штампани у истоименом зборнику.

Подршку организацији скупа дали су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Град Крагујевац.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *