Изложба САНУ – уметност Србије на једном месту

Поводом јубилеја -175 година постојања, Српска академија наука и уметности представила је у Универзитетској библиотеци део своје богате збирке уметничких дела под називом “Уметничка збирка САНУ-ликовни уметници академици”.

Уметност Србије на једном месту, тако се може назвати оно што је крагујевчанима представљено у Универзитетској галерији.

Изложба коју чини 50 одабраних дела намењена је галеријама широм Србије. Посетиоцима осим упознавања са једним делом Уметничке збирке, пружа и увид у критеријуме којима је, током два века ова колекција формирана.

У збирци коју коју чини 50 одабраних дела ликовних уметности у различитим техникама, заступљене су слике, темпере, пастели, цртежи, графике као и скулптуре изведене у камену, бронзи и дрвету.

Од 1982. године, након реконструисања галеријског простора САНУ ова уметничка збирка је редовно представљана, а 2011. радове прати и први каталог у коме се репродукују одабрана дела сликара и вајара чланова САНУ од оснивања до данас.

Крагујевачка публика је препознала вредност једне овакве изложбе и испунила простор Универзитетске библиотеке где је кроз ову поставку пренет и део репрезентативног ентеријера палате Српске академије наука и уметности која постоји готово два века.

Ову изложбу постављену у Универзитетској галерији у Крагујевцу сви заинтересовани могу видети до 16. децембра, сваког радног дана од 8 до 19 часова.

Извештава новинар РТК Иван Ганић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *