Између 400 и 600 хиљада оболелих од опструктивне болести плућа

Светски дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа, обележава се данас, са циљем да се јавност упозори на факторе ризика који утичу на ову болест. Ове године, 15. новембар се обележава под слоганом „Није прекасно“.

У Удружењу за астму и хроничне опструктивне болести плућа кажу да се процењује да у Србији тренутно има између 400 и 600 хиљада пацијената који болују од ове болести, док је процена да у свету болује 210 милиона људи.

Око 90 одсто смртних случајева од хроничне опструктивне болести плућа забележено је у развијеним и средње развијеним земљама. У Крагујевцу се 15. новембар обележава са намером да се утиче на свест о значају, превенцији, препознавању и правилном лечењу болести.

Хронична опструктивна болест плућа најчешће се јавља услед дугогодишњег пушења, због аерозагађења и честих респираторних инфекција. Велики број људи и не зна да болује од ове болести.

Пулмолози саветују да је за оболеле од хроничне опструктивне болести пулућа најбоље редовно вежбање, дуге шетње и здрава исхрана.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *