За првих седам месеци суфицит у пољопривреди 20,2 милиона евра

Пољопривреда региона је, према подацима Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа, у првих седам месеци ове године, у спољно-трговинској размени, остварила суфицит у износу од 20,2 милиона евра, што је више него у истом периоду прошле године.

Од почетка године, до августа, забележен је већи извоз млечних производа, јаких пића и дестилата, али и месних прерађевина, а највише се извозило у Русију, државе Европске уније и подручје ЦЕФТА земаља.

Коментаришући извоз аграрних производа за првих седам месеци ове године на подручју које покрива Регионална привредна комора Шумадијског и Поморавског управног округа, Душан Петковић, координатор пољопривреде, је рекао да је од почетка године, до августа остварени извоз у региону нешто већи од 31 милиона евра, док је увоз износио око 11 милиона.

Посматрајући структуру извоза, значајније је порастао извоз млечних производа – већи је за 15,8 % у односу на прошлогодишњи, извоз јаких пића и дестилата за 7,8%, а евидентан је и значајнији извоз месних прерађевина него што је то било у 2018. години.

У Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског управног округа кажу да је прошле године остварен извоз јунећег меса од преко три милиона евра, а да је ове године било застоја. Више од шест милиона евра износио је извоз воћа за првих седам месеци ове године.

Највише су се, у овом периоду извозиле вишње, шљиве и јабуке. Од почетка године до августа, скоро да је дуплиран извоз воћних ракија, што само потврђује да поједини производи полако проналазе пут до купаца.

У посматраном периоду, највише се извозило на подручје ЦЕФТА држава – 44 одсто, у Руску Федерацију – 25 процената, док остатак чине земље Европске уније.

У Комори тврде да сезона још увек траје и да је незахвално давати прогнозе, али да се очекују резултати на нивоу прошлогодишњих, имајући у виду да је за нама тешка година у погледу климатских услова.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “За првих седам месеци суфицит у пољопривреди 20,2 милиона евра”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *