Јавне набавке важан сегмент за улазак у ЕУ

Крагујевац је један од десет градова у централној и западној Србији у коме је одржана дебата која се односи на јавне набавке.

“Актуелни изазови у систему јавних набавки” назив је дебате која има за циљ анализу стања у систему јавних набавки са предлозима за побољшање законског оквира.

Јавна дебата је део пројекта у фокусу активних грађана који реализује Ужички центар за људска права и демократију у сарадњи са Фондацијом за отворено друштво и организацији Рома центра.

Дебата је окупила представнике локалне самоуправе бројних удружења и организација.

Организатори дебате постављају питање ко учествује у јавним набавкама и колико су оне транспарентне.

Дешава се да су сајтови на којима је објављене јавне набавке често неажурирани, нетранспарентни и нејасни па грађани нису у прилици да провере спроведени тендер.

Највеће грешке уочене су када је реч о јавним набавкама у здравсту јер се често дешава да је она спроведена са понуђачима који не гарантују квалитет производа.

У градској управи за јавне набавке наводе да једанаесторо запослених свакодневно проверавају јавне набавке.

Ова служба контролише рачуне и уговоре. Све што није у складу са понудом мора да буде проверено и исправљено.

Главни критеријум за спровођење јавних набавки је ниска цена и економска исплативост.

Локална самоуправа има ингеренцију у јавним набавкама, које се спроводе у јавним предузећима, основним и средњим школама, привредним друштвима и друштвима са ограниченом одговорношћу.

У градској управи за јавне набавке истичу да је у последње две године спроведена велика уштеда када је реч о јавним набавкама а сви склопљени уговори су транспарентни .

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *