Јавност рада предузећа

Измене и допуна Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и главни проблеми у примени тог законског прописа, теме су округлог стола „Јавност рада предузећа у власништву државе и градова“ који је одржан у Крагујевцу.

Према речима Немање Ненадића, организатора и програмског директора Транспарентности Србије, измене закона иду у правцу укидања права грађана и медија да знају било шта о раду друштава капитала, која су у власништву државе.

На трибини је било речи и о ефектима и евентуалним последицама, како кажу организатори, укидања могућности да грађани траже информације од дела предузећа у власништву државе.

Транспарентност рада органа власти, када је реч о давању информација од јавног интереса, у Србији није на задовољавајућем нивоу, речено је на округлом столу.

Обавеза израде информатора са потпуним подацима о раду мининстарстава, градова, општина, појединих предузећа и установа су недовољно ажурирани и садрже застареле информације, истакао је Ненадић.

На скупу је било речи и о томе како предузећа, у власништву државе, градова и општина, морају да обезбеде јавност свог рада и да поштују важеће законске обавезе.

За представнике јавних, јавно комуналних и других предузећа у власништву државе и локалне самоуправе, новинаре и организације цивилног друштва дебату је организовала невладина организација „Транспарентност Србија“.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *