10 минута: Језеро Бубањ добија нове садржаје

Атрактивна локација у самом центру града и велики потенцијал за развој туризма, језеро Бубањ ускоро ће добити нове садржаје. Пројектом урбане обнове и ревитализације који је данас представњен крагујевачкој јавности у Градској управи, у првој фази предвиђена је изградња пешачких, бициклистичких и трим стаза, поплочаних површина, платформе за спортски риболов и саобраћајница.

За израду пројектно-техничке документације, трошкове опремања простора и уређење земљишта Министарство трговине, туризма и телекомуникација определило је 15 милиона динара.

Укупна вредност пројекта, који ће се реализовати фазно, је милион 350 хиљада евра, а први радови почеће до краја јула.

Циљ пројекта „Развој туристичког потенцијала „Језеро Бубањ“ је да се унапреде услови за рекреацију и бављење спортом, али и побољшају могућности за развој туризма.

Значајан део пројекта односи се на вађење муља из језера.

У локалној самоуправи очекују да ће се санација језера финансирати из посебног фонда, захваљујући међудржавном споразуму Мађарске и Србије.

Друга фаза, у оквиру које ће се градити спортски терени, објекти, игралишта за децу и рекреацију одраслих, бициклистички и скејт полигони почеће на јесен, а у истом периоду креће и реконструкција Бубањске чесме, коју финансира Министарство културе.

Захваљујући чињеници да су очувани сви неопходни елементи, језеро Бубањ је у свим планиским и урбанистичким документима обележено као зелена оаза, која поред еколошке, представља урбану, културну и природну драгоценост и коју је потребно уколопити у градско ткиво.

Језеро Бубањ, чија је површина воденог огледала преко три, а парка близу 10 хектара, драгоцено је природно добро, богато рибом и природно је станиште за разне врсте птица.

Иако је на атрактивној локацији, због недостатка садржаја, до сада је, углавном, привлачило риболовце и грађане оближњих насеља.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *