ЈКП Шумадија позитивно пословало у првој години од оснивања

У 2019. години Јавно комунално предузеће „Шумадија“ Крагујевац почело је пословање обједињењем пет градских предузећа – „Градских тржница“, „Зеленила“, „Чистоће“, „Паркинг сервиса“ „Градских гробља“ којим је спојено 10 комуналних делатности.

У овом предузећу наглашавају да је остварена боља контрола пословања, управљања и руковођења са једног места свим расположивим комуналним ресурсима.

Субвенције оснивача у односу на 2018.годину су смањене за више од 35 милиона динара. Инвестиције из сопствених средстава у 2019. години износиле су преко 20 милиона динара.

Јавно комунално предузеће Шумадија у 2019. години остварило је пословне приходе у износу од милијарду и 260 милиона динара, а процењени износ нето добити је око 50 милиона динара.

Настављени су послови на одржавању јавне хигијене, уложено је у нову опрему, возила, опремљена су два нова градска паркинга у центру града.

Министарство заштите животне средине дало је сагласност на план санације и рекултивације депоније Јовановац.

Сакупљено је и депоновано око 52 хиљаде тона комуналног отпада а укупно више од 200 хиљада тона свих врст отпада.

Сви комунални послови се обављају синхронизовано са једног места, уз коришћење максимално расположивих ресурса врши се асфалтирањe, постављање сигнализације, уређују се зелене површине.

Јавно комунално предузеће „Шумадија“ добитник је Плакете за пословни успех у 2019. години Привредне коморе Србије, која се додељује за постигнуте резултате и јачање српске привреде, затим за квалитет услуга и афирмисање привредног стваралаштва награду Капетан Миша Анастасијевић.

Од 1.јануара још једна делатност се додаје највећем градском комуналном предзећу, а то је јавни превоз.

Надлежни тврде да су спремни да одговоре обавезама које носи 11 комуналних делатности.

Планирани пословни приходи предузећа у 2020. години износе нешто више од 2,5 милијарди динара.

Уговори са Оснивачем за извођење радова у наредној години значајно су увећани, па ће у 2020.години за одржавање и реконструкцију путева и улица бити издвојено 400 милиона динара, за одржавање зелених површина 93 милиона динара, а за послове јавне хигијене 82 милиона динара.

Изградња прве надземне јавне гарже свакако је један од највећих послова које реализује Шумадија.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *