Увођење електронског рецепта смањило гужве на шалтерима

За крагујевачки Дом здравља протекла година била је врло успешна. У односу на 2018. обављено је десет одсто више прегледа, набављени су нови дијагностички апарати, a обновљен је и возни парк.

Најзначајније за грађане који се лече у Дому здравља је увођење електронског рецепта, чиме је евидентно смањена гужва, али и вишесатно чекање на шалтерима.

Руководство тврди да су планови за 2020. амбициозни и подсећа да је ова установа примарне здравствене заштите од идуће године под ингеренцијом Републике.

У 2019. у крагујевачком Дому здравља обављено је милион прегледа, а три милиона људи користило је лабораторијске услуге.

Протеклу годину обележила је и набавка два нова ултразвука који се користе за гинеколошке прегледе и један 4Д ултразвук за откривање раних малформација код плода бебе.

Број притужби пацијената је готово преполовљен, што је од великог значаја и за пацијенте и за запослене у овој здравственој установи.

У Националном регистру, крагујевачки Дом здравља је био први у Србији када је реч о Саветовалишту за дијабетес, јер је у Крагујевцу евидентирано девет хиљада пацијената оболелих од шећерне болести.

У Развојном саветовалишту посебна пажња била је посвећена раду са децом која имају сметње у развоју. Ипак, предходну годину обележило је увођење електронских рецепата, сматрају у Дому здравља.

Како би се унапредио рад на терену, у 2020. години биће набављено још једно возило за кућно лечење и патронажу, радиће се на побољшању информационог система, а значано место имаће и изградња нове инфраструктуре, наводе у Дому здравља.

Локална самоуправа ће конкурисати за изградњу објеката специјалистичких служби. Планирана је изградња новог Дечјег и Школског диспанзера и Студенстске поликлинике.

Иначе, у оквиру Дома здравља ради 28 амбуланти у граду, приграду и на сеоском подручју. У овој здравственој установи лечи се 180 хиљада грађана, од којих 30 хиљада на сеоском подручју и 30 хиљада деце.

У наредном периоду посебан акценат биће стављен на унапређење сеоских амбуланти. У најави је реновирање амбуланти у Чумићу и Лужницама и отварање нове у Каменици.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *