Развој електронске управе приоритет града Крагујевца

Град Крагујевац има трајно опредељење да се бави дигитализацијом и развојем електронске управе као кључним приоритетима Републике Србије.

Зато су покренути и спроведени бројни пројекти – увођење “паметног” видео надзора, бројање путника, звучна и писана обавештења о следећим аутобуским станицама у возилима градског саобраћаја.

Истовремено, Крагујевац је изабран и као поуздано место за изградњу секундарног Дата центра Републике Србије.

Први Градски дата центар у Србији, добијен је захваљујући помоћи Кине, а реализација овог пројекта омогућена је донацијом опреме и системског софтвера у вредности од 1,9 милиона евра, за опремање примарне и секундарне локације Градског дата центра, као и комуникациону опрему за повезивање свих градских служби, предузећа и установа, што представља основ за развој „паметног“ града.

Спроведени су и други пројекти као што су увођење “паметног” видео надзора, бројање путника, звучна и писана обавештења о аутобуским станицама у возилима градског саобраћаја, систем за мониторинг возила за одвоз смећа, нови географски информациони систем, портал отворених података.

У 2020. години локална самоуправа очекује повезивање предузећа на Градски дата центар, имплементацију нових информационих система за управљање имовином и географског информационог система града у целини.

У плану је да се у функцију стави и апликација за мобилни телефон за пријаву комуналних проблема и још двадесетак нових услуга на порталу Е-управе.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *