Јоксимовић: Одрживи регионални развој од изузетног значаја

Министарство за европске интеграције започело је важан пројекат који се односи на неопходност усклађивања и адаптације кровних докумената, везаних за одрживи равномеран регионални развој Србије, изјавила је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић приликом данашње посете Крагујевцу.

Она је нагласила да то подразумева разговор са представницима локалних самоуправа, како би се мапирали ресурси, који нису довољно искоришћени, а потом и добила средства, не само из буџета, већ и из различитих европских фондова.

Крагујевац је био домаћин састанка министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић са представницима свих локалних самоупрва Шумадије и Поморавља.

Разговарало се о равномерном регионалном развоју и улогама градова и општина у изради нове кровне стратегије која регулише ову област, а како би се препознали недовољно искоришћени ресурси, за које би се добила средства из буџета, али и европских фондова.

Министарка је нагласила да Србија већ дуго користи предприступне фондове Европске уније, али да нова финансијска перспектива ИПА 3 више не даје средства као до сада.

Данас је у питању тржишна регионална утакмица.   

Шумадијски и Поморавски округ имају пуно капацитета и потенцијала, али и потреба грађана да се овим темама бави Министарство за европске интеграције, а све у циљу доношења стратегије и новог Закона о регионалном развоју, јер постојеће теме датирају из 2009. године и као такве су застареле.

Улога локалних самоуправа у изради нове кровне Стратегије регионалног развоја и поменутог закона су од изузетног значаја.

Град Крагујевац је усвајањем десетогодишње стратегије развоја завршио своју обавезу.

Састанку са министарком Јадранком Јоксимовић, који је био затворен за медије, поред челних људи градова и општина,  присуствовали си начелници Шумадијског и Поморавског управног округа, Биљана Илић Стошић и Горан Милосављевић, ректор Универзитета у Крагујевцу, Ненад Филиповић као и представници Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља.   

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *