ЈСП: Потписано скоро хиљаду споразума о повраћају новца

Након објављивања јавног позива за склапање споразума о повраћају новца уплаћеног на име накнаде за вођење матичне евиденције у последње три године од стране Јавног стамбеног предузећа,

у поштанским сандучићима појавили су се памфлети са контактима адвоката који позивају грађане да ово право остваре судским путем.

Тим поводом, Градско правобранилаштво упутило је адвокатским коморама Крагујевца и Србије притужбу на поступање појединих адвоката, који, како је наведено, на крајње непримерен начин нуде своје услуге са намером да у своју корист увећају трошкове поступка.

У Јавном стамбеном предузећу кажу да је интересовање грађана за ову могућност велико и да су до сада потписана 982 Споразума о повраћају новца.

После објављивања позива за склапање споразума о повраћају новца уплаћеног у последње три године на име накнаде за вођење матичне евиденције, испред Јавног стамбеног формирани су редови грађана који су дошли да остваре то право.

У овом предузећу наглашавају да рок за склапање споразума не постоји и поручују Крагујевчанима да за ову опцију могу да се определе у сваком тренутку.

Новина је и достављање споразума на кућну адресу од стране овлашћених представника Јавног стамбеног, који ће грађани, уколико желе, моћи одмах да потпишу.

Циљ је, кажу у овом предузећу, да се избегну гужве и спречи могућност заражавања корона вирусом, који је још увек активан.

Из Јавног стамбеног упозоравају грађане да обрате пажњу на легитимације овлашћених особа овог предузећа, које ће им доставити споразум на кућну адресу, јер су се, како наводе, појавиле особе које се лажно представљају и прикупљају податке.

Јавни позив за повраћај новца уплаћеног на име матичне евиденције мотивисао је и поједине адвокате да грађанима понуде своје услуге и помогну им да то право остваре судским путем, без плаћања икаквих трошкова.

На то је реаговало Градско правобранилаштво, које је адвокатским коморама Крагујевца и Србије упутило притужбу због таквог поступања адвоката, са захтевом да се против њих покрене дисциплински поступак.

У Правобранилаштву кажу да овакво понашање адвоката није у складу са Законом о адвокатури и супротно је кодексу професионалне етике.

Од 1. септембра, када је Јавно стамбено објавило јавни позив за повраћај новца, потписана су 982 споразума.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “ЈСП: Потписано скоро хиљаду споразума о повраћају новца”

 1. Narod mozda i nije pri parama.

  U vezi info. od strane Pravobranioca i pozivanja na etiku, moralnost, kodeks i fair play a zarad javnosti i istine:

  Podsecam g-dina Pravobranioca na clan 18. Zakona o obligacionima odnosima po kojem su i JSP Kragujevac ali i ostala javna preduzeca duzna da postupaju.

  Da su postovali pomenuti clan ZOO ne bi bilo ovakvih problema ali ni materijalne stete koju ce platiti svi gradjani dok odgovorni nece verovatno snositi nikakvu odgovornost za propruste u radu i nesavesno poslovanje.

  No, postoje i druge cinjenice koje su mnogo ozbiljnije a na koje doticni g-din nije obratio paznju i sto su jos mnogo veci propusti opet JSP Kragujevac.

  U prilog svemu ovome i javni poziv jednog naseg Kragujevcanina koji ukazuje na mnogo vece nepravilnosti nego svi pomenuti i to bez bilo kakve politicke primese zasnovano cisto na materijalnim dokazima, zakonima i informacijama od pomenutih javnih preduzeca.

  Web adresa javnog poziva i informacije mozete pronaci na:
  upornaneznalica.wordpress.com/2020/09/07/javni-poziv-01/

  Molim da objavite komentar.

  Hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *