Јубилеј Шумадијске епархије

Епархија Шумадијска обележила је седамдесет година постојања.

У Саборној цркви Успења Пресвете Богородице одржана је литургија на којој је присуствовало сво свештенство и монаштво епархије и одржан парастос првом епископу Шумадијске епархије владици Валеријану Стефановићу.

На стручном скупу који је организован у конференцијској дворани хотела Крагујевац одржано је неколико предавања на различите теме.

За седамдесет година колико постоји епархија Шумадијска, са седиштем у Крагујевцу, основано је неколико намесништава.

Епархија Шумадијска простире се од београдске опстине Барајево а обухвата општине Топола, Аранђеловац, Лазаревац, Младеновац, град Крагујевац, Рековац и Јагодину.

Први епископ Шумадијски владика Валеријан дошао је на место преосвећеног владике у Крагујевац у послератно време када је рад цркве и пропагирање вере било под великим оспоравањима и забранама.

Блаженопочивши владика Сава Вуковић освештао је много цркава и манастира у Шумадији а доласком на место епископа владика Јован рукоположио је више од сто тридесет свештеника, освештао многе новоподигнуте цркве и обновљене манастире.

На симпозијуму који је поводом јубилеја организован у Крагујевцу одржана је презентација научних радова на тему Значаја савета архијерејског сабора 1947. године, за историју Српске православне цркве, на којој су изложена три стручна реферата.

После излагања одржана је и јавна дискусија на ову тему.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *