Кајл Скoт: САД су значајан партнер Србије

Сједињене америчке државе желе да Србија буде јака и стабилна земља, која може бити значајан партнер у очувању регионалне стабилности и безбедно место за инвестиције и извоз, рекао је студентима крагујевачког Правног факултета, Кајл Скoт, амбасадор САД у Србији.

Он је подсетио, да је Америка, у последњих 18 година, дала Србији више од милијарду долара бесповратне помоћи, ради унапређења различитих области живота.

Реч је о конкретним пројектима за мала и средња предузећа и унапређење локалног развоја.

Изградња и обнова школа, помоћ поплављеним подручјима, економска управа, реформе у законодавству, реконструкција путне инфраструктуре, медицинска помоћ и електронска управа у општинама, само су неки од пројеката, које су реализовани захваљујући помоћи Сједињених Америчких Држава.

Иако званична статистика показује да је Америка највећи појединачни донатор у Србији, резултати анкетирања грађана на ову тему показују да јавност у Србији другачије мисли, тврди амерички амбасадор у Србији.

Према његовим речима, циљ партнерског односа две земље је интеграција Србије у Европску унију и изградња јаких, демократских и стабилних институција.

Коментаришући тренутну политичку ситуацију у Србији и односе две државе, амерички амбасадор је оценио, да су односи са Владом Србије добри и додао, да раде заједно, иако се не слажу увек и немају исте ставове по одређеним питањима.

Такође је додао, да Србија има један од најбољих образовних система у свету, да наши академци добијају квалитетно и широко образовање и да српски Универзитети имају шта да понуде страним студентима.

По његовом мишљењу, српски медији су изманипулисани, и служе, како каже, политичким циљевима.

Критикују, тврди, политику Америке према Косову и Метохији, иако је идентична политици коју воде и друге државе.

Иначе, на предавању које је у амфитеатру организовао Савез студената Правног факултета, америчком амбасадору студенти су поклонили географску карту Србије, реагујући на то што је амбасадор Сједињених америчких држава у једној апатинској основној школи показао мапу Србије без Косова и Метохије, а уручене су му и фотографије са жртвама и догађајима током НАТО бомбардовања 1999. године.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Кајл Скoт: САД су значајан партнер Србије”

  1. On nema osnonu kulturu za jednog gosta.
    Ponasa se kao pijanac u kafani a i u kafani postoje pravila. Za vrat pa napolje nema povracanja na sve strane. A ako imaš kartu kao što kažeš onda se nepravi glup. Ili bolje ćutu ako želiš dobre odnose sa Srbijom. Ti kao da se trudiš da te proteramo ?????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *