Какав је квалитет живота у локалној заједници?

Програм Свис про (Swiss PRO)  у сарадњи са организацијом Цесид представио је данас у Крагујевцу налазе истраживања јавног мњења под називом „Задовосљство грађана квалитетом живота у локалној заједници и услугама локалних самоуправа“.

Истраживање је спроведено у 50 градова и општина у региону Шумадије и западне Србије и региону Јужне и источне, на репрезентативном узорку од 11.387 пунолетних грађана.

Резултати истраживања јавног мњења, које је у оквиру програма, Свис про спровео Цесид у 50 градова и општина централне Србије показују да скоро сваки други становник централне Србије сматра да локална самоуправа води рачуна о грађанима и пружа им услуге адекватне њиховим потребама.

Забрињавајући податак је да трећина грађана сматра да није довољно информисана о раду локалне самоуправе, док још трећина испитаника нема став по том питању, јер повремено долази у општинску или градску управу.

Грађани који су у скоријем периоду имали контакт са локалном самоуправом боље оцењују њен рад у односу на оне који нису имали непосредно искуство.

На питање шта најбоље функционише у општинској управи, више од половине грађана је навело општу управу, задужену за издавање извода из матичних књига, уверења, потврда и сличне документације.

Непосредно учешће грађана у раду локалне самоуправе је на веома ниском нивоу, свега један до два посто испитаника је било активно у процесима попут референдума, јавне расправе или јавног слушања.

Сваки десети испитаник је чуо за такве активности али није учествовао у њима, а више од 85 посто је рекло да није чак ни чуло да се нешто тако одржавало у њиховој општини

Трендови у односу на претходне циклусе истраживања који су спроведени 2010., 2013. и 2017. године указују да се постепено повећава проценат грађана задовољних елементима свакодневног живота у локалној заједници.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *