Од престонице до индустријског центра Србије

Научним скупом на тему: “Од престонице до индустријског центра Србије” који обрађује период средине 19. века, Универзитет у Крагујевцу придружио се овогодишњим Октобарским свечаностима.

Оргнаизатори Округлог стола: Центар за научно истраживачки рад САНУ Универзитета у Крагујевцу и Историјски институт из Београда окупли су еминентне историчаре који су проучавали овај период не само локалне већ и националне историје.

Ректор крагујевачког Универзитета, проф. др Ненад Филиповић најавио је покретање иницијативе да Универзитет у Крагујевцу добије још један студијски програм – историју која би била увод за касније отварање Филозофског факултета који је неопходан Крагујевцу због немерљиве улоге у друштвеном и политичком животу Србије.

Подсећање да је Крагујевац био политички, друштвени, културни центар у првој половини 19. века допуњено је новим истраживачким темама које се баве функционисањем и животом града када више није био центар државе.

Испоствило се да је период средине 19. века, много важан, мало научно обрађен.

Идеју да се увођење изучавања друштвених наука на овдашњем Универзитету предводе чланови Центра за научно истраживачки рад САНУ Универзитета у Крагујевцу. Ректор је подржава.

Радови на тему – Крагујевац средином 19. века долазе од истраживача Географског Института Јован Цвијић САНУ, Филозофског факултета у Београду, Историјског архива Шумадије, Народног музеја Крагујевац, 21. октобар, али и Музеја Рудничко таковског краја.

Историјски институт из Београда обрађивао је урбани развој Крагујевца који после одласка Турака по угледу на Аустроугарске формира своје улице, зида објекте.

Нови историјски подаци увек су добродошли и додају културно историјском наслеђу драгоцене детаље.

Крагујевац је током 19. века поред значајне законодавне и привредне улоге, формирао и водећи друштвени слој Србије.

Први клавир у Србији купио је Милош Обреновић својој ћерки. Тако је земља добила првог ученика клавира, потом и првог наставника.

Скоро два века после, Крагујевац је све ближи отварању студијског програма на коме ће високошколци изучавати између осталог и живот становништва престонице пре два века.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *