Какав је положај радника у Крагујевцу?

Положај радника у Крагујевцу и проблеми са којима се суочавају синдикати била је тема састанка Већа Савеза самосталних синдиката Србије, којим је председавао председник ове синдикалне организације Љубисав Орбовић.

Том приликом је оцењено да је положај синдикалних организација у Крагујевцу лош и да постоје покушаји дезорганизације синдиката.

Синдикални челници су истакли да има примера да послодавци врше притисак и уцењују запослене који су чланови синдиката, појављује се масовно напуштање синдиката, али и кршење Закона о раду.

Представници Савеза самосталних синдиката су у Крагујевцу навели да о забрињавајуће лошем положају радника у Србији најбоље говори податак да око 350 хиљада људи прима минималну зараду која износи 30 хиљада динара.

Цена рада која износи 172 динара по сату и повећање минималне зараде у износу од 11,2 одсто нису се, оцењују у овом синдикату, много одразили на стандард запослених који примају најмање плате у региону.

Изједначавање минималне зараде са потрошачком корпом је још увек мртво слово на папиру, оцењују у Савезу самосталних синдиката Србије и подсећају да дијалог са државним челницима по овом питању још увек није примењен у пракси.

У Крагујевцу је тренутно на евиденцији Националне службе за запошљавање 18 хиљада незапослених, а компаније које се отварају и ангажују радну снагу нуде ниске зараде.

Много људи је напустило Србију и отишло у иностранство у потрази за послом или већом зарадом.

Положај радника додатно отежава притисак послодаваца и непоштовање Закона о раду када је реч о условима рада или синдикалним активностима.

У самосталном синдикату Крагујевца подсећају да су се врло тешко изборили да Завод за здравствену заштиту радника не оде у ликвидацију.

Деловањем синдиката два отпуштена синдикална лидера су враћена на посао, а један од успеха овог синдиката је успостављање дијалога и потписивање Колективног уговора запослених у Водоводу и канализацији са оснивачем, градом Крагујевцом.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Какав је положај радника у Крагујевцу?”

  1. Ne znam o kojoj minimalnoj zaradi Vi pricate? Mi koji radimo u Predskolskim Ustanovama u Kragujevcu i koji smo na „tom minimalcu“ primamo u pojedinim mesecima ispod i 26000 hiljada sa radnim stazom koji ulazi u ovaj iznos koji sam navela. Tako da o 30 000 hilj. mozemo samo da sanjamo.Nije ni cudo sto narod odlazi iz zemlje. Tek ce jer dok isplacamo osnove racune ne ostaje za zivot… jadno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.