Како до ПЦР теста за туристе у Крагујевцу

Због погоршања епидемиолошке ситуације у нашој земљи, од пре пар недеља, многе земље затвориле су границе за држављане Србије.

Туристи који долазе у нашу земљу могу без икаквих проблема да уђу, али када се враћају у своју земљу, на граници је обавезан је негативан ПЦР тест на корона вирус.

У Институту за јавно здравље Крагујевац раде тестове по прописаној процедури, на које се чека највише два дана.

Знамо да су летњи месеци у Србији резервисани за туристе.

Међутим, због тренутно лоше епидемиолошке ситуације у нашој земљи, многе земље, поготову чланице Европске уније, измениле су Ковид Уредбу по којој сви туристи који се из Србије враћају у своју земљу, морају да имају негативан ПЦР тест који треба да покажу на граници.

У супротном мораће у 14-одневни карантин. ПЦР тест не сме да буде старији од четири дана од датума издавања и мора да буде на енглеском језику.

У Институту за јавно здравље Крагујевац истичу, да постоји одређена процедура по којој се ради ПЦР тест, а резултати стижу за два дана.

На питање каква је тренутна епидемиолошка ситуација у Крагујевцу, др Предраг Делић, епидемиолог Института за јавно здравље Крагујевац каже да није нимало охрабрујућа.

На ПЦР тестирање, потребно је понети доказ о уплати а пожељно је предходно уговорити термин због велике потражње.

Извештај се добија лично или по жељи на и-меил адресу.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *