Како одабрати средњу школу или факултет?

Пред основцима и средњошколцима је један од најважнијих избора у животу – одлука о одабиру будуће професије.

Деци која имају недоумице у професионалном дефинисању, на располагању је Центар за информисање и професионалну оријентацију у склопу Националне службе за запошљавање.

Нека деца још од „малих“ ногу знају чиме ће се бавити, док неки одлучују на основу талента који поседују или љубави према одређеној професији.

Велику улогу у одабиру будуће школе и професије имају и родитељи, па се многи одлучују да наставе њиховим путем и да их наследе.

Национална служба за запошљавање, осим рада са незапосленимa, ради и са ученицима и пружа им помоћ у одабиру средње школе или факултета.

Први корак је детаљно информисање о врстама средњих школа и факултета, као и смеровима који се у њима изучавају и занимањима за које припремају.

Свако занимање тражи пожељан склоп способности, особина личности и интересовања, важних а често и пресудних за успех у тим областима рада, тако да би ученици требало да размисле о својим интересовањима и склоностима, „јаким“ и „слабим“ странама у погледу школског успеха из појединих предмета, као и личним особинама.

Аспект од изузетне важности је, истичу у Центру за професионалну оријентације, где могу да се запосле након завршетка школовања.

У случају да ученик нема довољано поена за упис у школу, ако није довољно добро био припремљен за пријемни испит, добро је имати алтернативу у погледу избора будућег занимања.

Родитељи не могу да бирају уместо деце, али могу да им помогну у сагледавању занимања и способности које сама деца имају.

Центар за професионалну оријентацију Националне службе за запошљавање, нуди стручну помоћ, уз смањене капацитете услед пандемије корона вируса.

Извештава новинарка РТК Милица Раденковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *