Како поступити када извршитељ покуца на врата?

Редовно измирење обавеза за комуналне услуге најбољи је начин за избегавање обрачуна камате и наплату дуговања принудним путем.

С обзиром на то да функционисање комуналних предузећа зависи од редовности наплате, неретко се дешава да у тај процес буду укључени и извршитељи.

Како унапредити комуникацију између пружалаца услуга и корисника и како потрошачи треба да реагују ако извршитељ покуца на њихова врата, питања су на која су одговор дали учесници дискусије о проблемима у процесу извршења комуналних услуга, која је одржана у Крагујевцу, у организацији Центра за европске политике.

С обзиром на то да се више од половине извршења у Србији на годишњем нивоу односи на предмете комуналних и такозваних сродних услуга, потрошачи треба да знају како да поступе када извршитељ закуца на њихова врата.

Прва и основна ствар је да приме решење о извршењу, јер ће, у супротном, оно бити истакнуто на огласној табли суда, што ће значити да је достављено дужнику.

Како би избегли принудну наплату, потрошачи треба редовно да измирују доспеле обавезе, али и да се повремено информишу о износу дуговања.

Осим на едукацију потрошача, акценат је стављен и на унапређење комуникације између пружалаца услуга и грађана.

Комунална предузећа би требало да буду отворена за њихова питања, предлоге и сугестије, како би, на обострану корист али и задовољство, решавали евентуалне проблеме.

Информисање грађана о њиховим правима и обавезама у извршном поступку, основни је циљ пројекта који Центар за европске политике, уз подршку USAID-а, спроводи у Крагујевцу, Краљеву и Панчеву.

У завршној дискусији, учествовали су панелисти из сва три града, који су разменили искуства и препоруке за унапређење стања.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *