Kако се заштитити од грмљавине

Путно здравствено осигурање све је важнија препорука пре одласка на одмор, без обзира да ли је реч о одласку на планине, у бање или на море. 

То је неопходна процедура која може много да помогне у случају да одабрано место боравка погоди снажно невреме.

Летње олује долазе ненадано, а лето је доба када се највише времена током одмора и дневних обавеза проводи на отвореном.

Појаве удара громова све су учесталије.

Највећа опасност  је боравак на рубовима шума, у чамцима,близини водотокова, боравак у камповима односно шаторима, на њивама.  Последња два месеца у медијима се приликом објављивања прогнозе времена све чешће саветује грађанима како да се заштите уколико се нађу на отвореном у налету невремена.

Први савет код заштите у таквој ситуацији је прибраност.

Препоруке како се заштитити од грмљавине нарочито је важно саопштити деци, уколико их непогода затекне у природи или вожњи бицикла.

Тако, уколико се особа нађе у близини река, требало би да се удаљи најмање 30 метара.

У шуми је најсигурнија позиција је на размаку од десет метара од најближа два стабла.

Најбитније је избегавати металне и електричне ограде, металну ужад, мокре конопце за пењање, металне мердевине.

Грађанима који се нађу усред олује се саветује да се удаље од великих стаклених површина, и да док траје олуја са грмљавином не поправљају покисле предмете и не користе електричне предмете, напротив треба их искључти, како веће потрошаче тако и пуњаче, рутере.

Удар грома дешава се у хиљадитом делу секунде када се електрични ток из облака пренесе на земљу и даље кроз тло и та природна појава не може се унапред предвидети.

Зато је једна могућа заштита превентива, односно информисање о прогнози времена када се може испланирати време активности и оставити довољно времена да се особа снађе до почетка олује или једноставно стигне до заклона.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *