Како ублажити утицај временских прилика на здравље?

Са променом времена и лекари имају више посла. Најугроженији су хронични и срчани болесници, са хроничним респираторним обољењима, затим са реуматским обољењима и са психичким поремећајима.

Светска здравствена организација метеоропатију препознаје као обољење, као сезонски афективни поремећај, који се сврстава у неку врсту депресије.

Да бисмо ублажили негативан утицај временских прилика на здравље пожељно је пратити биометеоролошку прогнозу, а у складу са њом пратити савете лекара.

Биометеоролошка прогноза и постоји како би осетљиве особе на време биле упозорене на временске прилике.

Метеоропатији су склонији они који су анксиозни, емотивнији и склонији депресији. Они могу имати лош дан само зато што је облачно.

Људи који су психички и физички здрави, који немају хронична обољења, који се баве спортом, воле живот и свој посао, не осећају промене времена и они нису метеоропате.

Утицај на здравље има и концентрација позитивних и негативних јона.

Када у атмосфери преовлађују позитивни јони, можемо да се осећамо депресивно, нерасположено, безвољно.

Позитивни јони нарочито негативно утичу на саобраћај, зато што деконцентришу пешаке и возаче, па зато биометеоролшке прогнозе често наглашавају да је неопходна повећана опрезност у саобраћају.

По неписаном правилу, метеоропате промену времена могу да осете од четири до 48 сати раније. То, првенствено, зависи од тога колико је човек осетљив.

На промену времена могу да реагују и здрави људи и то су, углавном, промене расположења, пад концентрације, или благи умор, али то траје врло кратко.

Физичко активирање, правилна исхрана и што више времена у природи су средства за борбу против стања у коме се налазе метеоропате.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *